Norbert Tamás AKLI
Cecilia ALARCON SALINAS
Consultant Internațional de Vin, somelier și fondator al Enogastronomy Consulting S.p.A. Cecilia este un geograf chilian, care a lucrat în proiecte pentru întreprinderi mici și mijlocii din sectorul vitivinicol chilian. Jurat în diferite concursuri internaționale de vinuri și desemnat Chilean Wine Ambassador, creând o punte între Chile și Europa. De asemenea, lucrează în turismul vitivinicol și este un lider entuziast și organizator de tururi de studiu vinicol și gastronomic pentru profesioniști și iubitori de vin, în principal în Italia și Chile. Cecilia este membră a Associations of Women and Wine: Le Donne del Vino (Italia) și Mujeres del Vino (Chile).
Luiz ALBERTO
A fost inclus in lista Top Wine Influencers to Follow in 2019. Luiz Alberto este un blogger din Boston, fondator al editorialului Wine Hub si a comunitatii online #WineLover. Foloseste social media pentru a impartasi pasiunea lui pentru vin. The Wine Hub este caracterizat de cotinut legat de Wine&Food, degustari de vin etc. Scrie, de asemenea, pentru bloguri legate de vin.
Nini ANDONE
Inginer. Degustător autorizat membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Furnizor de tehnică vitivinicolă. Consultanță în managementul plantațiilor viticole. Producător de vin.
Arina ANTOCE
Profesor de oenologie si coordonator doctorat, USAMV Bucuresti. Expert si delegat MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale) al OIV, comisia Oenologie. Vicepresedinte “cercetare” al ADAR. Expert degustator si Observator OIV in concursuri de vinuri sub egida OIV. Membru de onoare al Academiei Internationale de Analiza Senzoriala in cadrul Centro degli Studi Assagiatori.
Ralf ANSELMANN
Proprietar și director general al Weingut Werner Anselmann, unul dintre cele mai mari domenii viticole din Germania. Oenolog la Gebrüder Anselmann GmbH – o cramă asociată care se concentrează pe producția de vinuri spumante prin metoda tradițională. „Producătorul de vinuri al anului” 2010 în Germania. Inginer agronom (Universitatea Stuttgart-Hohenheim). Participare în calitate de membru al juriului la concursuri oficiale de vinuri în peste douăzeci de țări. Membru al juriului de degustare pentru diferite reviste de vinuri.
Petre BADEA
Vicepreședinte ADAR, zona Dealul Mare, degustător expert. Doctor în oenologie.
Mihai BANIȚĂ
Președinte ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inginer oenolog.
Elizaveta BREAHNĂ
Degustător certificat al Republicii Moldova. Secretar General al Uniunii Oenologilor din Moldova. Președinte al ONVV (Oficiului Național al Viei si Vinului din Republica Moldova). Membru al Asociației Europene a Somelierilor.
Valentin CEAFALĂU
Wine-journalist. Între 2001 si 2014 a fost editor șef la revistele Connaisseur și Vinul.ro. Membru FIJEV. Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). WSET nivel 3. Organizator al mai multor concursuri și evenimente de vin. Premiul “Benchmark Taster”- Concours Mondial de Bruxelles 2019. Ambasador Riedel în Romania. Consultant marketing vânzări.
Andrei CIBOTARU
Licenţiat în comunicare şi relaţii publice. Autor al blogului de vinuri www.finewine.md. Jurat in concursuri naționale si internaționale de vinuri. Membru al Asociației Somelierilor Europeni.
George COJOCARU
Lector universitar USAMV Bucureşti, implicat în activitățile educaționale și de cercetare în oenologie. Doctor în œnologie şi degustător autorizat ADAR.
Cintia COLIBABA
Cadru didactic (disciplinele de Oenologie și Ampelografie) la USAMV Iași. Doctor în viticultură și oenologie. Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Membru în juriu la diferite concursuri naționale și internaționale de vinuri.
Lorena DEACONU
Andreas EMMANOUIL
PhD în oenologie (Facultatea de Horticultura din IANB- Bucuresti). Master in Analiză senzorială a vinurilor în cadrul Departamentului de Oenologie din Geisenheim. Fost ofițer agricol superior la Direcția pentru viță de vie și vin din cadrul Ministerului Agriculturii din Cipru. Fost asociat științific la “Cyprus University of Technology” – Catedra de Viticultură și Vinificație. Fondator al Associației Oenophile din Cipru. Fondator și preșetindele de onoare al Associației de Sommelier din Cipru. Membru ADAR (Asociația Degustatorilor Autorizați din Romania). Membru al Comitetului Gastronomos (Great-Taste-Awards- Cipru).
Roberto GAUDIO
Responsabil pentru „Mondial des Vins Extrêmes”. A absolvit Știinte Agricole la Universitatea din Turin. În 2011 a fost nominalizat de Aosta Valley Autonomous Region președinte al Cervim și reconfirmat pentru 2 mandate. A coordonat organizarea International Congresses on Mountain Viticulture and in Steep Slope, ținut in 2012 în Lyon (Franța), în 2017 în Conegliano (Italia) și în 2018 în Tenerife (Spania).
Balla GEZA
Membru ADAR, degustator expert. Oenolog, profesor universitar, proprietar de crama.
Liviu GHEORGHE
DipWSET si Weinakademiker (primul Weinakademiker din Romania) obtinut la Weinakademie Rust, Austria. Absolvent Master USAMV Bucuresti. Pasionat de vin, colaborator al blog-urilor vin2.ro, viesivin.ro, membru al asociației #winelover.
Iulian GRIGORESCU
Degustator autorizat ADAR, somelier, manager liquor store. Experienta in HORECA.
Liviu GRIGORICĂ
Vicepreședinte ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inginer tehnologie alimentară. Degustator expert de vinuri și băuturi spirtoase. Winemaker și creator de vinuri. Consultant pentru vinuri și management de cramă.
Fernando GURUCHARRI
Președinte al Federației Mondiale a Marilor Concursuri Internaționale de Vinuri și Băuturi Spirtoase-VINOFED. Este licențiat în științe biologice și deține o diplomă superioară în oenologie și viticultură. Președinte al Uniunii Degustătorilor Spanioli (Spanish Tasters Union), organizație non-profit, care, din 1985, se dedică promovării culturii și cunoașterii vinului și a alimentelor prin calitățile organoleptice ale acestora. Organizator, printre altele, al National Competition of Young Wines (Baco awards), the Bacchus International Wine Competition (sub patronajul OIV și VINOFED), al Concursului itinerant Albariños al Mundo Competition și al Best of Spain Wine Challenge (Dublin și Amsterdam). Organizator și formator de comisii de control senzorial al calității pentru industria alimentară. Membru al Academiei de Gastronomie din Madrid. Profesor de analiză senzorială la IFE (Business Training Institute).
Horia HASNAȘ
Jurnalist din 1993, cu treceri de mai scurtă sau mai lungă durată prin presa scrisă, dar şi prin televiziune, a făcut pasul către lumea vinului în 2009, când a început să devină colectionar. Un an mai târziu şi-a deschis propriul wine/blog, „Vindinpresa”, însă pasul decisiv l-a făcut în ianuarie 2011, când a devenit editor al revistei Vinul.Ro. Cu tot ce presupune aceasta activitate, adică degustări, jurizări, participări la târguri şi festivaluri de vin, naţionale şi internaţionale. Freelancer din 2017, a deschis o nouă platformă editorială dedicată vinului – winepeople.ro – şi se implică în organizarea Central Park Wine Festival.
Mirela HEIZER
Expert OIV. Specialist inspector in Territorial Inspectorate ONVPV Banat-Crisana. WSET nivel 3. Membru al comisiilor de clasificare ale vinurilor. Certificare BTSF (instruire internationala in cadrul programului Better Training for Safer Food).
Laurențiu HORODNIC
Membru ADAR. Comunicator si fondator al blogului www.oenolog.ro. Fondator al Clubului de vinuri Vademecum. Masterat in enologie si viticultura-USAMV. Organizator al Concursului national de vinuri Rose. Comunicator si consultant pentru industria de profil din Romania.
Nicolae ITU
Membru ADAR. Doctor în Oenologie. Oenologistul anului, în 2005, în România. Producător de vin, consilier de vin și de management al cramelor.
Christian KEMPE
Diana LAZĂR
Vice-director, leader de echipă pentru industria vitivinicolă și turism în Proiectul de Competitivitate din Moldova (USAID și Guvernul Suediei). MP în Drept, Economie și Gestiune a filierei vitivinicole, Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV, Franța (Master profesional). Secretar general al Asociației Sommelierilor Europeni (ASE). Doctor în drept. Lector universitar. Universitatea de Stat din Moldova
Mirela MATEESCU
A debutat în lumea vinului în urmă cu 7 ani. A urmat un curs de somelieri, a parcurs și finalizat cu success cursurile WSET 1, 2 si 3, a urmat un curs de inițiere în degustarea vinurilor organizat de ADAR, dar și un master de vinificație și marketing viticol la USAMVB. Curatorul de vin al casei de licitații, Artmark, #profadevin de la Dalles Go și fondatorul VinOriunde, o companie care organizează ateliere de degustare și evenimente cu și despre vin în mediul corporate. Co-autor al Ghidului celor 100 de vinuri românești editat de revista Vinul.ro.
Anne MEGLIOLI
Detine editura italiana Eno-One, specializata in carti de specialitate despre viticultura si oenologie. A lucrat ca furnizor pentru industria vinului. Membru al Consiliului Director FIJEV si Secretar General (Fédération Internationale des Journalistes et Écrivains du Vin et des Spiritueux). Jurat in concursuri italiene si internationale de vin si ulei de masline. Profesoara in asociatii de degustare de vin. Membru al Women Do Wine si Associazione le Donne Del Vino.
Sergiu NEDELEA
Somelier profesionist, are o experienta de 25 de ani in industria ospitaliera. A fondat si conduce Scoala „Winetaste”, este formator profesionist de somelieri. Jurat in concursuri nationale si internationale de vin. Jurnalist de vin, membru al Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania.
Traian PETREA
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inspector de specialitate in Inspectoratul Teritorial ONVPV Iasi. Membru in comisiile de clasare de vinuri
Richard PFISTER
Secretar Științific al Premiului Juriului OIV. Inginer in oenologie si viticultura. Creator de parfumuri. Lector international si consultant in oenologie. Autor al cartii Les Parfums du Vin (premiata OIV in 2015). Publica articole de specialitate. Profesor de degustare si analiza senzoriala la Changins Engineer School, ISSV Bordeaux si Agrosup Dijon. Editor al Objectif, revista elvetiana de oenologie si viticultura. Membru FISCVV (Board of Trustees of the Fondation Internationale des Sciences et Culture de la Vigne et du Vin).
Olimpia PLEȘA BRANDHUBER
WSET level advanced 2009. Studentă WSET Diploma London and Wine Scholar Guild Champagne Master level. Absolventă de Relații Economice Internaționale. Fondator al OPiA Celebrate Champagne- (www.opia.ro)evenimente si blog. Creatoare de evenimente concept de educare în cunoașterea vinului “ Ocolul pământului într-un pahar de vin”®. Masterclass: Soiree de champagne, Doamnele din spatele perlelor de champagne, Spumante românești metoda tradițională, Fenomenul spumant. Instagram: opiacelebratechampagne
Dorin POPA
Degustator de vin specializat certificat în 1985 (Trustul de Viticultură și Vinificare București), recertificat la Institutul de Cercetare pentru Viticultură și Vinificare Valea Calugărească în 1993, degustător expert de vin. Prim vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), președinte al Asociației pentru Cultură și Civilizația Vinului Millesime, editor principal al Revistei Wine 2001 și al Revistei Millesime 2011. Membru al Hungarian Wine Academy. Profesor titular de enologie și analiză senzorială în industria alimentară la Universitatea din Oradea.
Cosmin POPESCU
Vicepreședinte ADAR pentru zona Dobrogea. Membru în comisiile de clasare a vinurilor cu DOC/IG/Varietal în regiunea Dobrogea. 12 ani de top-management cramă – producție și comercializare vin (2004-2016). 6 ani consultanță de management pentru producție-comercializare vin (2016-2021). Multiple jurizări naționale și internaționale.
Ionuț RĂDULESCU
Membru ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) din 2006. Inginer tehnolog de industrie alimentară. Degustător expert de vinuri și distilate. Vinificator și creator de vinuri din 2004.
Krisztina ROSTA
A studiat viticultură și oenologie în Budapesta și are un masterat în protecția plantelor. După o perioadă în care a fost stagiar în diferite regiuni viticole, s-a stabilit în regiunea viticolă Szekszárd din Ungaria ca vinificator șef la Szeleshát Estate.
Florian SCHRAUT
A absolvit un Master în Agricultură la Universitatea Hohenheim și o Diplomă de Inginer în Viticultură și Enologie la Universitatea Geisenheim. Conduce o cramă timp de aproape 20 de ani înainte de a începe să lucreze ca Inginer de Cercetare la Weincampus Neustadt/Weinstrasse. Degustător în diferite concursuri internaționale precum: MUNDUS Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Best of Riesling, VINAGORA.
Alfred ȘTEFAN
Degustător autorizat ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Consultant viticultură, oenologie și pomicultură. Desfășoară proiecte tehnice de viticultură și pomicultură.
Răzvan STOENESCU
Membru ADAR. Co-fondator al blogului vin2.ro – povesti cu vin. Ambasador pentru Romania al comunitatii #winelover. Colaborator al revistei Vinul.ro. Organizator al Concursului de Vinuri Rose. Inițiator al cursurilor Vin la Scoala – curs de soiuri romanesti. Co-fondator al Asociatiei Winelover Romania
Stanimir STOYANOV
Lucrează în domeniul vinificației de mai bine de 18 ani. Enolog șef la Lovico Suhindol și Svishtov Winery, dar și consultant în domeniul oenologiei. A lucrat în diverse proiecte vinicole în Turcia, România și Macedonia. În prezent este președintele Uniunii Enologilor din Bulgaria, organizator al Enoforum Bulgaria (cel mai mare simpozion oenologic din Bulgaria), Vinobalkanika (primul concurs internațional de vinuri din soiuri de struguri autohtone), Bulgarian Wine Weekend și altele.
Eugen TELIȘCĂ
Membru ADAR. Experiență de peste 20 de ani în industria vitivinicolă ca director național de vânzări.
Dragoș TORGE
Oenolog. Certificat WSET 3. Master in Controlul Produselor și Subproduselor Viti-Vinicole. Facultatea de Horticultura și Silvicultură USAMVB.
Cristian TUDOR
Oenolog, consultant în vinificație, degustator de vin și bauturi spirtoase, membru ADAR.
Cosmin TUDORAN
Membru ADAR. Comunicator, autor al blogurilor www.cosmintudoran.ro, www.auskia.ro si www.instagramology.ro.
Dominique TUSSEAU
Doctor în fizică și în chimie, titluri obține la Paris și profesor vizitator în Statele Unite și Marea Britanie. Responsabil de laborator și proiect oenologic al „Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne” (CIVC, Epernay, Franța) între 1981 și 2021. Expert francez al OIV din 1981, secretar științific al Comisiei Oenologice a OIV în perioada 1992-2018, președinte al Comisiei Oenologice a OIV 2018-2021, vicepreședinte din 2021. Practici oenologice propuse adoptate de OIV și admise în UE (CMC), mai multe metode de analiză adoptate de OIV (HPLC, ICP-MS…). oenolog. În prezent, consultant pentru siguranța alimentară și acreditare.
Pablo UGARTE
Președinte al Catad’Or World Wine Awards și CEO al Catad’Or Group. Membru al Consiliului de Administrație al VINOFED; deține o diplomă în vinuri de la Universitatea Catolică din Chile. Coautor al Latin American Wine Guide cu Alistair Cooper MW. Este un expert recunoscut și consilier internațional în marketingul vinului. În prezent, consilier al Ministerul Agriculturii din Chile și CORFO, agenția chiliană de dezvoltare economică.
Scrie de asemenea pentru ziarul El Mostrador, Revista Placeres și Revista Gentes. A scris în media internațională, precum revista Union of French Oenologists.
Comisia Technică și Secretariat
Octavian FIRU
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România).
Fernando MIHĂILESCU
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România).